sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kuvien muokkaus

Tuli pieni muutos suunnitelmiin työvuoron takia, joten en päässytkään eilen kuvaamaan Tuomarinkylän seuraestekisoja, mutta päätin tehdä pienen erikoispostauksen kuvien muokkaamisesta.

Itse koen, että muokkaamattomat kuvat on vain puoliksi valmiita ja tämän takia muokkaan aina aivan kaikki kuvat ennen julkaisemista ja nettiin lataamista. En halua kuvistani kuitenkaan liian muokatun ja epäaidon näköisiä, joten kultainen keskitie on hyvä valinta. Muokkaamisessa käytän ilmaiseksi netistä ladattavaa kuvanmuokkausohjelmaa nimeltä Gimp 2, johon olen ollut hyvin tyytyväinen ja se on riittänyt tarpeisiini loistavasti. Minulla on tapana muokata kuvia seuraavasti:

1. Lisätä kuvaan kontrastia - väreistä ja muutenkin laadusta riippuen kuinka paljon. Ei kuitenkaan liikaa, jotta aitous ei häviäisi ja kuvasta tulisi liian kirkas silmille. Tämä kuitenkin riippuu myös todella paljon tietokoneiden näytöistä, sillä niistä löytyy paljon eroja. Itselläni on melko vanha ja synkkä näyttö, joten kuvat näyttävät yleensä paljon kirkkaammilta uudemmilla näytöillä - ainakin äidin koneellani huomaan eron. Yritän ottaa tämän huomioon kontrastia lisätessäni.

2. Pienentää kuvaa - näin se vie vähemmän tilaa kuvakansioissani ja latautuu nopeammin nettiin.

3. Rajata kuvaa - tätä en tee enää nykyään läheskään aina, sillä olen oppinut mielestäni suhkoht hyvin kuvia otettaessa sommittelemaan kohteen mahdollisimman keskelle kuvaruutua. Joskus kuitenkin kohde eksyy hieman liikaa jompaan kumpaan reunaan ja tällöin saatan rajata hieman toisesta reunasta, jotta kohde tulisi siis mahdollisimman keskelle kuvaa. Yritän kuitenkin välttää liikaa rajaamista tai pyrin ainakin säilyttämään alkuperäisen muodon, sillä neliömäiset kuvat eivät iske minuun. Myönnän, että olen joskus rajannut kuvia aivan neliöiksi! Nyt jälkikäteen katsottuna ne näyttävät melko kaameilta.

4. Lisätä tekijänoikeudet - tämän teen joka kerta, kun kuvia nettiin julkaisen. Olen oppinut asian kantapään kautta, sillä kun minulla ei vielä ollut tapana lisätä tekijänoikeuksia kuvien alareunoihin, löysin monesti ihmisiltä ottamiani kuvia ilman minkäänlaista mainintaa kuvaajasta. Kuvasivuillani kuitenkin lukee ehtona, että kuvaaja on mainittava, joten oli hieman turhauttavaa lähetellä kaikille viestejä ja muistuttaa asiasta. Nykyään lisäämäni tekijänoikeudet on toki suurimmasta osasta kuvista helppo rajata pois, mutta toivon, ettei kukaan tekisi sitä.

Joissain tapauksissa joudun muokkaamaan kuvia hieman enemmänkin kuin yllä mainitun listan mukaisesti. Tämän teen kuitenkin vain silloin, jos taustalla on jokin häiritsevä tekijä, jonka poismuokkaaminen on melko helppoa ja ylipäätään mahdollista ilman, että lopputuloksesta tulee ruma ja epäaidon näköinen. Tässä alla muutama esimerkki:


 






Esimerkkikuvat_1. Vasemmalla on täysin muokkaamaton, mutta tekijänoikeusmerkinnän takia vain pienennetty kuva ja oikealla muokattu. Tästä näkee hyvin, mitä olen tehnyt: lisännyt kontrastia, rajannut hieman yläreunasta, pienentänyt sekä ehkä huomattavin seikka - olen muokannut punaisen aidan pois. Mielestäni kuva näyttää paljon paremmalta ilman aitaa ja lisäksi lopputuloksesta tuli melko aito, vai mitä mieltä olette?



 Esimerkkikuvat 2. Tästä esimerkistä huomaa, että kuva muuttuu paljon rauhallisemmaksi, kun taustalta otetaan ylimääräistä tavaraa pois. Myönnän, että olisin voinut käyttää muokkaukseen enemmän aikaa, jolloin jälki olisi ollut siistimpää ja huomaamattomampaa - nythän kuvasta tarkkaan katsoessa näkee, että sitä on muokattu. Olen tehnyt tämäntyyppistä muokkausta kisakuviin aikaisemminkin (esimerkiksi muokannut häiritseviä tolppia pois), mutta nyt en enää löytänyt ulkokisojen kuvista hyvää esimerkkiä satojen kuvien joukosta. Pahoittelen huonoa kuvanlaatua, mutta eiköhän se esimerkiksi kelpaa! Kuvasta olisi tullut vielä parempi muokkaamalla takana näkyvän ratsukon pois, tosin se olisi saattanut tehdä sitä myös liian muokatun ja epäaidon näköisen.


 
Esimerkkikuvat 3.  Ylempänä oleva kuva ei ole muokattu, joten näette selvän eron alempaan kuvaan. Muokkasin taustalla häiritsevät epämääräiset kepit ja muut pidikkeet pois, jolloin kuvasta tuli taas huomattavasti rauhallisempi ja enemmän kohteeseen keskittyvä.

Tässä lyhykäisyydessään postaukseni kuvien muokkaamisesta. Melko pienillä muokkauksilla saa valtavasti eroa aikaan, kun jaksaa nähdä hieman vaivaa. Tietysti aina hyvä ja onnistunut alkuperäinen kuva on parempi kuin valtavasti muokattu pikselimössöinen kuva. Mikäli teillä jäi jotain kysyttävää tai haluatte tietää lisää, vastaan mielelläni!

10 kommenttia:

  1. Muokkailetko kisakuvista yleensä kaikista julkistettavista kuvista häiritsevät kohteet pois takaa?

    Itsellä kun yleensä tulee julkaistua kuvia kisojen olosuhteista riippuen (maneesi/ulkokenttä, lähtijämäärät, sää..) 30-50 (kuvia käsiteltävinä yleensä n. 200kpl) kuvaa, en jaksaisi ruveta itse ainakaan muokkailemaan jokaisesta tietystä estekuvasta jotain viereisen esteen tolppaa pois. Olen kyllä niin laiska kuvien julkaisun suhteen että julkaisuun menee muutama kk kisojen jälkeen ja silloinkaan en tee muuta muokkausta kuin kuvien pienennys ja copyright -merkinnän lisääminen. Tiettyihin kuviin voin tehdä rajausta tai kontrastin/"gamma correct"in lisäystä/vähennystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aikaisemmin muokannut lähes mistään, mutta nykyään olen alkanut kiinnittää siihen enemmän huomiota ja muokkaan lähinnä vaan itseäni eniten häiritsevät ja kaikista helpoimmat muokattavat, en siis kaikista julkaistavista kuvista. :) Minullakin on yleensä kisoista monta sataa kuvaa, joten kaikkien häiritsevien juttujen poismuokkaamiseen menisi liian kauan aikaa. Yleensä aloitan kuvien parissa työskentelyn heti kisoista/muusta tapahtumasta kotiuduttuani ja pyrin saamaan ne samana iltana valmiiksi ja nettiin - muuten käy niin, että en saa niitä ikinä julkaistuksi.

      Poista
  2. Olet kyllä todella hyvä kuvaaja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos tuhannesti! :) on kyllä vielä paljon kehitettävääkin!

      Poista
  3. Kannattaa kyllä keskittyä kuvien rajaamisen. Kaikissa esimerkkikuvissa on tosi huono rajaus, katseella ei ole tilaa. Varsinkin estekuva ja koirakuva, takana paljon enemmän tilaa kuin edessä. Keskisommittelu ei myöskään ole läheskään aina mitenkään toimiva ratkaisu!
    Kannattaa mielummin ottaa avarampi kuva, ja rajata se sopivaksi koneella, kuin yrittää ottaa heti täydellinen rajaus ja kappas, tulokset on ylläolevan kaltaisia, huonoja.

    Eka kuva on muokkauksista huolimatta taustaltaan ihan puhkipalanut, se olisi ehdottomasti kannata muokata edes vähän piiloon, estekuva on tärähtänyt kuin mikä, sitäkin olisi voinut muokkauksella edes vähän parantaa.
    Suosittelen ostamaan jonkun kuvanmuokkausoppaan tai ihan vain kokeilemalla yrittämään kaikennäköistä uutta. Noilla eväillä kuvasi eivät nimittäin näytä kovin hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi! Tiedän kuvissani olevan paljon parantamisen varaa kyllä. Itse olen ainakin kisakuvien kohdalla todennut keskisommittelun parhaimmaksi ratkaisuksi, tai ainakin eniten omaa silmää miellyttäväksi - taidekuvat yms. ovat asia erikseen. Yritän ensi kerralla kiinnittää rajauksiin enemmän huomiota.

      Pieni puolustuksen sana kuitenkin: tiedän taustan olevan puhkipalanut, mutta tuo ensimmäinen kuva on melko vanha ja otettu jo muutama vuosi sitten, jolloin en ollut kameran asetuksiin auringonpaisteessa tai muussa kirkkaassa tilanteessa niin perehtynyt. Tiedän myös estekuvan olevan huono, pimeä ja tärähtänyt, mutta otin sen silti esimerkiksi, koska en ulkokisoista otettuja muokattuja kuvia löytänyt arkistojen kätköistä. On totta, että toki kuvaa olisi varmasti voinut hieman pelastaa enemmällä muokkauksella, mutta valitettavasti pimeä maneesi ja valovoimaton objektiivi eivät ole parhain mahdollinen yhdistelmä ja tässä lopputulos.

      Itse pidän joitain ottamiani kuvia toki onnistuneina (tässä postauksessa olevat eivät kuulu niihin), ja toivottavasti sinäkin löydät edes jostain vähän positiivistakin. Oppia ikä kaikki, eikös!

      Poista
  4. Kiitos Noonuska hyvistä vinkeistäsi. Täytyypä tutustua tuohon mainitsemaasi kuvankäsittelyohjelmaan : ) Haliterkuin Erjuska

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos oli jotain hyödyllisiä vinkkejä! :) Paljon terkkuja!

      Poista
  5. Asiaa oot kyllä kirjottanu :) Ja hyviä kuvia kyllä otat ja taitavasti muokkaat!


    http://heinye.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kiva kun tykkäät niin tekstistä kuin kuvistakin! :) Tulen kurkkailemaan blogiasi!

      Poista